Η Περιοχή

Στην τοποθεσία Τρανά Αμπέλια, στο Γλινάδο της Νάξου και σε οροπέδιο μεσημβρινό, επικλινές 5%, σε υψόμετρο 150 μέτρων έχει φυτευτεί ο αμπελώνας μας. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ο κατακερματισμός των εκτάσεων, σε μικρά εύκολα διαχειρήσιμα αγροτεμάχια, για προφανείς λόγους ανάπτυξης της οικόσιτης αγροτικής οικονομίας.

Το χωράφι ήταν ακούραστο (μια και είχε περιέλθει σε αγρανάπαυση τα τελευταία πενήντα χρόνια) και απαιτήθηκε μια εξ αρχής προετοιμασία, με «κόψιμο» και «γύρισμα» σε βάθος τριών μέτρων, ακολούθησε η πρώτη διαμόρφωση με το αροτροδίυνο και η τελική επίστρωση με φρέζα επιφανείας, αξιοποιώντας το αμπελουργικό διαξονικό τρακτεράκι μας, Kubota. (www.car.gr/peppas)

Πριν την φύτευση του αμπελώνα έγινε εδαφολογική ανάλυση με τριγωνική δειγματοληψία σε δύο βάθη 0,30 εκ. και 0,60εκ. που έδειξε ότι το χωράφι ήταν φτωχό σε οργανική ουσία και ανεπαρκώς εφοδιασμένο με αφομοιώσιμο φώσφορο –κάλιο, χωρίς πρόβλημα αλκαλίωσης. Το  έδαφος  γενικά χαρακτηρίστηκε από το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Αθηνών,  ως ελαφρύ, πηλοαμμώδες, χαλικώδες και μέσης σύστασης (www.ssia.gr)

Κατά την προετοιμασία του εδάφους για την εγκατάσταση του αμπελώνα, έγινε ευρεία διασπορά με κοπριά κότας, σε μορφή Pellets Neogen (για βελτίωση της αζωτούχου βάσης του) και εμπλουτισμό με αρκετά σακιά 12-14-18 (για διόρθωση της περιεκτικότητας των ανόργανων συστατικών)  

Η φύτευση έγινε με κλίματα πιστοποιημένα και εμβολιασμένα σε υποκείμενα R110 (εξαιρετικής αντοχής και καλής αντίδρασης στην ξηρότητα) και πυκνότητα  περίπου 500 φυτά στο στρέμμα, που προμηθευτήκαμε από την Καλλιέργεια Μοσχευμάτων, του Στέλιου Μελετίου από τη Θήβα, που είναι μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου) (www.meletiounurseries.gr)

Το μικροκλίμα της περιοχής είναι χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο - ξηρό, με επικράτηση κυρίως έντονων βορείων ανέμων, με αρκετή ηλιοφάνεια όλο το χρόνο και ελαφρές βροχοπτώσεις, συνθήκες που ευνοούν την αδιάκοπτη ωρίμανση.

Με συνεχή επίβλεψη και παρακολούθηση σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του σταφυλιού, από την καρπόδεση και τον περκασμό έως την ωρίμανση και τον τρύγο, φροντίζουμε και επεμβαίνουμε έγκαιρα όποτε χρειάζεται, με την ανάλογη λίπανση των αζωτούχων λιπασμάτων και θειικών αλάτων (θειική αμμωνία), για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ωιδίου, του βοτρύτη ή άλλων μυκήτων όταν εμφανίζονται, γίνεται πάντα με βιολογικό ράντισμα και με τη χρήση του συνδυασμού θειώδους – μπετονίτη (solfobenton)  (www.dalcin.com)