Το Κρασί

Ο τρύγος γίνεται το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν ο δείκτης ωρίμανσης -  που προσδιορίζεται ως το πηλίκο των σακχάρων προς την ολική οξύτητα του γλεύκους - κυμαίνεται μεταξύ 25-27.

Τα σταφύλια συλλέγονται προσεκτικά στο στάδιο της optimum  ωρίμανσης, ένα προς ένα και γίνεται αυστηρή επιλογή ώστε μόνο υγιείς καρπός να μεταφέρεται στο οινοποιείο, εν ψυχρό.

Τα στοιχεία που σημειώνουμε και κρατάμε από τον κάθε τρύγο είναι:

  • το βάρος των σταφυλιών
  • την περιεκτικότητα σε σάκχαρα
  • την ολική και ενεργή οξύτητα
  • τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν
  • την φυτοπαθολογική κατάσταση των σταφυλιών

Η οινοποίηση είναι ασυνεχής, γίνεται δηλαδή σε πιεστήριο χαμηλής συμπίεσης και σε χρόνο αποστράγγισης ανάλογο της τεχνολογικής ωρίμανσης των σταφυλιών, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και πίεση. Ακολουθεί ήπια ζύμωση με ιθαγενείς ζύμες - γιατί η αργή ζύμωση δίνει πιο αρωματικό κρασί και έπεται η εμφιάλωση εν θερμό, σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής και καθαριότητας.

Από τον τρύγο μέχρι την έναρξη της οινοποιητικής διαδικασίας εφαρμόζεται η τεχνική της προζυμωτικής κρυοεκχύλισης, για εγκλωβισμό και διακράτηση όσων περισσότερων αρωμάτων γίνεται, μέσα στο σταφύλι.

Παράλληλα σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας των σταφυλιών, γίνεται διακριτική χρήση του metabisulfite (Μεταδιθειώδες Κάλιο). Μέχρι σήμερα κανένα προϊόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Θειώδη ανυδρίτη (διοξείδιο του θείου) ως αντισηπτικό και ταυτόχρονα ως αντιοξειδωτικό μέσο.

Το «Τρανάμπελο» είναι το αποτέλεσμα που προέκυψε μετά από όλη την παραπάνω φροντίδα και αγάπη και είναι η πρώτη προσπάθεια οινοποίησης και τυποποίησης κυκλαδίτικων γηγενών ποικιλιών με βάση το Ποταμίσι, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. 

Το κρασί  είναι μαλακό στην γεύση, έχει κεχριμπαρένιο και λαμπερό χρώμα, με σπάνιο αρωματικό πλούτο τροπικών φρούτων, διαθέτει καλό σώμα, μέτρια οξύτητα και διακριτή επίγευση, που αποκαλύπτονται ιδιαίτερα όταν συνοδεύει γεύματα με βάση το ψάρι ή το λευκό κρέας.

Γεύματα εμπνευσμένα από την Κυκλαδίτικη κουζίνα αποκαλύπτουν ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου κρασιού αυτού.

Σερβίρεται και απολαμβάνεται ιδανικά στους 8ο-9ο C.

Η Ετικέτα


Κάντε κλίκ στην εικόνα για μεγέθυνση

Εικαστική δημιουργία, ανάπτυξη ετικέτας (www.foodwill.net)
εκτυπωτική επιμέλεια (www.cabas.gr)

Η οινοποίηση και η εμφιάλωση έγινε στους Αμπελώνες Μάρκου για λογαριασμό της
Invest n' Gain τηλ. 22850 22116